F.A.Q

Vad är en nation för något?

Nationerna skapades för att ge studenterna i Lund ett andra hem, utanför institutionernas väggar. Nationerna erbjuder bla. luncher, bruncher, nattklubbar och sittningar, allt till väldigt förmånliga studentpriser. Dessutom har du möjlighet att söka stipendier, gå på bal, delta i kultur- och idrottsutskottens aktiviteter och självklart det viktigaste av allt: engagera dig och ha möjlighet att träffa massor av nya vänner! Nationen är en helt ideell organisation och all vinst går tillbaka till dess medlemmar i form av roliga aktiviteter och investeringar inför framtiden så att Lund kan erbjuda ett rikt studentliv även i fortsättningen.

.

Varför ska jag vara med i en nation?

Det är självklart om man pluggar i Lund att man ska vara med i en nation! Detta för den enkla anledningen att det är oerhört roligt, du utvecklas som person samtidigt som du lär känna otroligt många fantastiska människor. Nationerna skapades för att ge studenterna i Lund ett andra hem, utanför institutionernas väggar. Genom nationerna kan du käka billig mat, festa på de alla nattklubbarna, utöva idrott helt gratis och de hundratals andra aktiviteter som nationerna erbjuder.

Vad betyder akademisk kvart?

Används av nordiska universitet som kvarten mellan den i schema eller program utsatta tiden för en föreläsning eller lektions början och den faktiska minut då den verkligen börjar. Kvarten började användas på den tiden man förlitade sig på kyrkklockors slag varje heltimme, då man hade en kvart på sig att infinna sig vid föreläsningen. En föreläsning som är utsatt till klockan 10 börjar på minuten klockan 10.15.

Vad är en sittning?

I Lund betyder detta en trerättersmiddag på till exempel en nation, kanske ÖG som har Lunds bästa nationsmat. Middagen lagas av studenter och serveras av tillika studenter. Dessa är väldigt lätta att anordna och väldigt billiga. Dra ihop ett gäng och kontakta [email protected] för vidare detaljer. Östgöta nation levererar den bästa sittningen varje lördag och varannan torsdag! 

Vad är AF (Akademiska Föreningen)?

AF har en mängd olika utskott som det går att engagera sig i och allt detta utspelas i AF Borgen – den stora byggnaden i Lundagård, precis ovanför domkyrkan. I AF är alla nationer, förutom Smålands, huvudmän och i AFs balsal har även de flesta nationerna sina stora fester och baler. Kika in på www.af.lu.se

Vad är Studentlund?

Studentlund är ett medlemskap som består av de så kallade ”tre benen” som utgörs av nationer, Akademiska Föreningen och studentkårerna. Du kan läsa mer här

Hur kan jag påverka nationen?

Kom in på expen och prata med Quratelet, skicka en motion till Seniors eller till Nationsmötet, det senare är nationens högst beslutande organ. Som medlem har du många rättigheter, så se till att använda dessa!

Vad är en aktiv medlem?

Det är helt enkelt någon som är aktiv inom nationen, som exempelvis jobbar i ett lag och tar del av alla roliga aktiviteter som nationen anordnar. Som aktiv får man en hel del förmåner som till exempel aktivmärke vilket medför att man kommer gratis in på nationen, får köpa biljetter i förtur och massa mer!

Vad är en förman?

Förmännen, tillsammans med dess aktiva, är de som driver nationen. En förman är den som är ansvarig för ett utskott. Lunchbossarna ser till exempel till att nationen kan servera lunch, de sätter menyn och gör likaså beställningarna av råvarorna. Förmannen ansvarar för budget, räkenskaper och att laget har det roligt. Att arbeta på nationen ska alltid vara roligt!